2005-01-10

Journalistisk häxprocess

Medias agerande påminner mer om häxprocesser och liknar snarare den medeltida inkvisitionen än god journalistik! Att en del media behandlar politiker likt jordens avskum gör att förtroendet för media riskerar att nå nya bottenrekord.

Fara för demokratin
Det förakt för vårt lands valda ombud som en del av massmedia bedriver är en djup fara för demokratin.

Chefredaktörer på Sveriges största kvällstidningar tar semester!
Varför har t.ex. SVT och TV4 inte tagit upp kritiken mot att Expressens och Aftonbladets chefredaktörer väljer semester när Sveriges största katastrof stod vid dörren?
Tänker dessa avgå?

Vem bryr sig om att huset brinner...
På en fråga i direktsändning i SVT från en TV-tittare, "…om varför media, som visste så mycket, inte meddelade UD om katastrofens omfattning i dess inledning", svarade SVT-ombudsmannen Claes Elfsberg skrattande: "att detta inte är medias roll".
Är detta den etik som är förhärskande i TV-huset eller var det bara tanken som slant?
Om villan börjar brinna och du har tillgång till släckare så hänvisar du väl inte till brandkåren?

Kritisera gärna - men jag väljer...
När TV4:as självutnämnde tittarombudsman Janne Andersson ska svara på tittarkritik om att inslagen varit partipolitiska och negativa, svarar Janne: "Men visst är det lite märkligt med UDs första pressmeddelande om att inga svenskar hade omkommit"
Visst är det märkligt att Janne går i svaromål på detta sätt mot en tittare och dessutom kan han inte kunde redogöra för innehållet i den kritik som TV4 fått, endast att de fått kritik.
Är kritik endast avsett för de förtroendevalda?

Tittarombudsman låter pretentiöst framför allt när media själv tillsätter dessa.
Döp om det till något annat: t.ex. chef för klagomuren eller allmän klagoförmedlare.

Från humanism till barbari
Ett tag trodde jag att journalist var ett humanistiskt yrke.
Nu har jag insett att yrket mer liknar bödeln och utan självinsikt tillhör den dömande och exekutiva makten.
Att vara kritiskt granskande är inte detsamma som att vara kritisk.
Medias kritiska och negativa ton kan härledas till de drevjournalister som använder sig av kritik enligt politiska kriterier.
Dessa journalister behöver inte namnges, de har åter igen gjort bort sig genom tarvliga metoder i journalistiska fårakläder.

Har SVT och TV4 råd att ha dessa drevande bödlar! Genom sitt agerande och personförföljelsen bryter de klart mot sändningsavtalet om opartiskhet. De måste även betraktas som ett hot mot den seriösa delen av journalistkåren.

Ta er en funderare på vad ni ska göra istället. Odla potatis, gå med i sångförening, spela fotboll eller vad som helst, bara ni inte fortsätter att skada er omgivning genom personförföljelser.

Medias självbild har krackelerat!
Bilden som media förmedlar gör det synnerligen märkligt d.v.s. att endast våra valda politiker gör fel. Att se hur våra folkvalda måste krypa och utstå alla dessa förolämpningar känns kränkande för oss som valt våra politiker och tycker att dessa företräder oss på ett bra sätt.
Vi har inte valt dessa drevjournalister men drabbas likväl av deras åsikter!
Varför reagerar dessa politiserande åsiktsmaskiner med ormhjärnan i stället för hederlig eftertänksam journalistik?

Varför kommer dessa drevjournalister alltid undan utan att själv kritiskt granskas? Kan någon förklara?
Varför???

Dubbelpennan

Lästips:
Häxornas försvarare : ett historiskt reportage av Jan Guillou


 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt! Tack!
Finns det någon som kan försvara medias agerande?

Lars Erlandsson

Anonym sa...

Instämmer helt i ovanstående.
Vill dessutom tillägga att det som just känns mest vrickat är den hätska påhejningen av att publicera listor över saknade. Detta sker bla från ledarsidor och andra s k proffstyckare typ Lena Melin/AB. Hon stödjer sig dessutom på enstaka anhöriga. Det luktar väldigt illa om detta då det väl borde vara de anhöriga som stöttas av Lena, inte tvärtom.

Anonym sa...

Bra forum detta hoppas det sprider sig.
Försökte komma in på Aftonbdets chat för att kommenetera deras vidriga journalistik kring Asien katastrofen.
För göra inlägg på deras chat måste man registrera sig vilket normalt är OK. Men döm om min förvåning när det i deras vilkor för att registera sig står:
"Med ditt godkännande kan vi komma att använda dina uppgifter för att skicka dig information om Aftonbladet Nya Medier och Aftonbladets produkter och tjänster."

Man tvingas alltså att acceptera reklam-spam från Aftonbladet för att kunna göra inlägg på deras chat.
Detta säger det mesta om vad hela kvällspressen handlar om $$$$$$$$$$$$$.

Anonym sa...

Det var länge sedan denna blogg skrevs men den är aktuellare mer än någonsin...
Bra skrivit! Helt rätt!

Unknown sa...

Häxprocess?! Kan man råka ut för det idag?

Häxprocess!? Kan man bli utsatt för det idag? Ja, i högsta grad, säger vi! Varför har vi då skrivit denna bok? Varför har vi valt att lämna ut oss så här privat med risk för att bli utsatta för ännu mer trakasserier? Jo vi vill visa för svenska folket att det ännu i denna dag, förekommer rena häxjakter på vanliga människor som hamnar på obestånd. Att illasinnade personer kan nyttja negativ information om andra i offentliga register (den s.k offentlighetsprincipen) och på så sätt använda denna till att förtala, misskreditera och förstöra för den de har ett ont öga till. Och detta med svenska rättsvårdande myndigheters goda minne!

Internet vimlar av rena galningar som ägnar sig åt att förfölja enskilda människor. Och en oerhörd mängd helt vanliga personer som fullkomligt hejdlöst smutskastar och baktalar andra människor på massor av öppna diskussionsforum och i kommentarer till bloggar och nyhetsartiklar. Men de gör det inte öppet och rakryggat så klart, utan de gör det sjaskigt och fegt och i skydd av det de tror är anonymitet. De vill inte stå för det de spyr ur sig eller spekulerar om, de vill absolut inte att det ska synas att det är just de som gör det, men de njuter av att sprida skvaller och dynga, och de tycks inte ha någon som helst skam i kroppen.

Och detta kan de idag göra utan att riskera någon påföljd och straff. Rättsväsendet har inte längre kontroll över och kan beivra dessa förtalsbrott, det finns inte längre ekonomiska resurser och vilja till detta. Och de utsatta får leva med smutskastning, förtal och misskrediteringar under långa tider om de inte själva har resurser att till exempel väcka enskilt åtal. Och hur många har det?

Vi har själva under lång tid blivit utsatta för sådana misskrediteringar och förföljelser som på allvar började redan under 1980-talet och som sedan ökat för varje år fram till idag. Främst de senaste 10 åren med hjälp av internet där våra belackare kunnat vara anonyma och kunnat kasta hur mycket skit som helst, utan att behöva stå för detta personligen.

Pär & Lisa Wahlström
(författare till boken Häxprocessen)